afectiuni cronice

capsulita adeziva– umar inghetat

Capsulita adeziva sau umarul inghetat este o afectiune ccauzata de o inflamatie specifica a capsulei articulalare a umarului.Poate fi idiopatica (fara o cauza cunoscuta) sau se poate datora unor traumatisme ale articulatiei sau interventiilor chirurgicale realizate la acest nivel, in mod special daca sunt tratate cu imobilizare extinsa. Este caracterizata prin pierderea progresiva a amplitudinii de miscare datorata pierderii flexibilitatii capsulei articulare.

Leziunea este caracteristica femeilor cu varsta intre 40-60 de ani si pacientilor cu semne clinice de depresie. Motric, dificultatile sunt in special intalnite la nivel de rotatie atat interna cat si externa. Se recomanda un examen radiologic de catre medicul specialist pentru a se identifica prezenta calcifierilor sau a altor patologii.Procesul de recuperare este de obicei destul de lent si in anumite cazuri poate dura mai mult de 2 ani. Noi va putem ajuta sa recastigati cat se poate de repede amplitudinea de miscare prinexercitii terapeutice specifice, hidrokinetoterapie, si fizioterapie active prin electroterapie wireless sau TECAR WINBACK. Doctorul poate recomanda gestionarea problemei chiar si medicamentos.

Daca dupa 12 luni de reabilitare nu sunt inregistrate succese, poate fi sugerata mobilizarea sub anestezie sau artroliza (interventie chirurgicala ce vizeaza redarea mobilitatii unei articulatii,  prin taierea ligamentelor si a capsulei care inconjoara articulatia).

instabilitatea umarului

Cand vorbim de instabilitatea umarului, trebuiesc luate in considerare toate patologiile traumatice ce pot surveni la acest nivel cum ar fi dislocatiile, luxatiile, subluxatiile si laxitatea articulara patologica.Au fost propuse diferite clasificari, dar ne vom referi la instabilitatea ce implica pacienti cu semne de laxitatea articulara patologica congenitala, asociata cu instabilitate la nivelul umarului.

Instabilitatea poate afecta de asemenea sportivii ce folosesc amplitudinea maxima de miscare la nivelul acestei articulatii cum ar fi: gimnastii,  jucatori de volei, halterofilii sau inotatorii.

Efectul traumatic este produs prin miscari repetitive deasupra capului care, datorita slabirii articulatiilor, provoaca anomalii mecanice simultaneasupra structurii nervoase si tesuturilor moi periarticulare (microtraume repetate) care cauzeaza durere.  

Daca te regasesti in descrierea de mai sus, inseamna ca cel mai probabil ai inceput sa simti durere la/in umar sau ca suferi de tulburari senzitive (parestezii) ca”bratul mort” sau amortirea bratului superior cand executi activitati zilnice sau sportive.Se poate sa te fi confruntat cu diferite ocazii o dizlocare sau o subdizlocare   fara traume semnificative.

Tratamentul conservator consta in incercarea de gestionare a acestei situatii medicale complexe.Aceasta munca este in mare parte finalizata prin imbunatatirea biomecanicii articulatiei prin tonifierea muschilor ce stabilizeaza articulatia.In particular, in sporturile ce au miscari cu bratele mult ridicate este necesar sa se consolideze toti muschii coafei rotatorilor, din moment ce sunt implicati in controlul miscarile fine si stabilizarea capului humeral. Recuperarea controlului neuromuscular este esentiala, deoarece deficitul in coordonare este tipic.Exercitiile de coordonare pot fi o alternativa in reabilitarea pe teren, unde pacientii vor fi supusi unor activitati dinamice si mai specifice.

Daca dupa cel putin 6 luni de terapie conservatoare nu se vad rezultate calitative este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala si continuarea kinetoterapiei postoperator.

conflict subacromial - simdromul de impingement

De fiecare data cand membrul superior este ridicat deasupra capului, care loc o ingustare a spatiului dintre capul humerusului si acromion. In acest spatiu subacromial,sunt situate tendoanele coafei rotatorilor care sunt protejate de bursa subacromiana. Sporturile de performanta, sau activitatile care necesita miscari repetitive peste cap, dezechilibru muschilor coafei rotatori, sau caracterul neregulat al acromionului pot cauza o interactiune marita in interiorul acestui spatiu. Aceste miscari creaza un conflict intre structurile moi (bursa subacromiana) si acromion si pot duce la formarea de depozite de calciu pe partea inferioara a spatiului subacromial. Durerea apare de obicei in timpul noptii. Datorita durerii incepem sa evitam folosirea bratului, iar acest lucru cauzeaza aparitia aderentelor intra-articulare si agraveaza conditiei medicale.

Un diagnostic corect si rapid urmat de o incepere precoce a kinetoterapiei este cheia in acest tip de afectiune pentru oprirea cercului vicios mentionat mai sus.O abordare timpurie a afectiunii face ca nevoia prelungita de medicamente anti-inflamatorii sa scada si previne de asemenea aparitia efectelor secundare cauzate de adoptarea de porsturi antalgice.In cazul in care investigariile demonstreaza prezenta unor modificari anatomice relevante, cum ar fi ruperea aproapecompleta a unuia sau mai multor tendoane din coafa rotatorilor sau aparitia unor calcifieri importante, poate fi necesarao interventie chirugicala urmata de kinetoterapie.

2023 © Kinetic Plus. Toate drepturile rezervate.